Jong, vrouw, en single zijn?

single zijn in grote stadJonge vrouwen die single zijn hebben het moeilijk…hoe komt dat?

In mijn praktijk wemelt het van verhalen van jonge vrouwen die problemen hebben met single zijn en daten met mannen. Het lijkt wel of jonge vrouwen het de laatste tijd steeds moeilijker hebben met single zijn…hoe komt dat?

Het komt door het internet.

‘Vroeger’ had een jongen geluk als ie even naast het leukste meisje van de klas mocht zitten en kon hij extatisch worden bij het (per ongeluk) aanraken van haar arm. Vroeger is nog niet zo lang geleden, nl. vóór het internet. Nu liggen de mogelijkheden voor een sexuele ervaring voor het oprapen voor mannen. Vrouwen liggen aan hun vingertoppen. Een continue stroom aan visuele prikkels wekt de schijn dat vrouwen ‘zum haben’ zijn. En maar al te vaak is dat het geval (virtueel, dan wel in het echt). Kortom, er is te weinig schaarste. Jonge vrouwen staan niet langer op een voetstuk als dat geweldige, prikkelende, niet-te-krijgen mysterieuze wezen. Jongen mannen worden verteerd door sexueel verlangen maar hoeven nu veel minder moeite te doen om hun behoeften bevredigd te zien.

Mannen hebben een grotere keuze.

Er vindt een verschuiving plaats (over het waarom een andere keer). Mannen verwachten en willen steeds vaker dat vrouwen jonger zijn dan zichzelf. Plus de mate van leeftijdsverschil dat ‘normaal’ wordt gevonden neemt toe. Een man van 30 met een vrouw van 20, daar wordt niet langer van opgekeken. En hoe ouder de mannen hoe groter het leeftijdsverschil (bv. 60-40). Andersom is dat veel minder vaak het geval (vrouwen met jongere man dan zichzelf). Het gevolg is dat mannen een veel grotere ‘voorraad’ vrouwen hebben om uit te kiezen. Vrouwen zijn minder schaars. Mannen worden dat steeds meer. Vrouwen moeten meer ‘hun best’ doen om een vriend te krijgen en gaan nu ook eerder met een oudere man in zee. Mannen hoeven steeds minder hun best te doen voor een vrouw en zoeken evengoed bij jongere vrouwen. Het zelfvertrouwen van de  vrouw als begeerlijk en moeilijk te veroveren wezen neemt af. Mannen worden blasé en laks in hun houding, soms zelfs arrogant. Een vicieuze cirkel en voortzettende trend die voorlopig niet makkelijk doorbroken gaat worden ben ik bang.

We willen het sneller.

Dating sites en app’s als Tinder zijn INDERDAAD net een snoepwinkel. Dat de schijn wekt dat liefde en sex gemakkelijk te grabbelen zijn. Alsjeblieft, hier zijn de vrouwen en mannen, take your pick, geluk ligt om de hoek.  Maar zo werkt het natuurlijk niet. Iemand tegenkomen die je echt bijzonder vindt en die goed bij je past blijft iets heel bijzonders dat maar af en toe voorbij komt in je leven, geholpen door het lot. Alle dating-sites ten spijt. Maar door de schijn van instant romantiek hebben we haast gekregen, we zijn ongeduldig geworden. Als het succes uitblijft worden we onzeker en teleurgesteld en steeds afhankelijker van het gevoel te moéten scoren. Twee jaar zonder een relatie of vriendje voelt tegenwoordig als een mislukking bij jonge vrouwen. Terwijl het vroeger de normaalste zaak van de wereld was. Je wachtte af en had plezier in je leven. Dat je iemand tegen zou komen, dat wist je. Alleen je wist niet wanneer. Het zou morgen kunnen zijn, of over 10 jaar.

Vrouwelijke meegaandheid en mannelijke verwachtingen.

Jonge vrouwen lijken in het algemeen gemakkelijker met een man naar bed te gaan die ze net kennen dan ‘zeg’ 20 jaar geleden. Veel jonge vrouwen zien sex hebben/krijgen als een onderdeel van hun identiteit als interessante en begeerlijke vrouw. Jonge vrouwen (en mannen) zien zóveel sexueel getinte vrouwbeelden om zich dat sex en je sexualiteit uiten de norm zijn geworden. Vrouwen verwachten ook van elkaar dat ze sex hebben, wat druk geeft (want het beeld dat vrouwen van elkaar hebben wordt belangrijk gevonden). Onder vrouwen stijgt je aanzien aanzienlijk als je een partner hebt (maar dat is altijd zo geweest en valt onder het hoofdstuk emancipatie). En mannen van nu, ook jonge mannen, vinden sexuele beschikbaarheid van vrouwen de normaalste zaak van de wereld (zij het visueel of in het echt). Het is normaal om “eerst een paar jaar lekker te ballen” voordat ze een vaste relatie aangaan. Of, zoals ik ook gehoord heb: “lukt het die avond niet met het mooiste meisje, dan maar een iets minder mooie”. Ik hoor ook verhalen van sterkte zelfbewuste jonge vrouwen van (“pseudo-“) verkrachtingen, “omdat ze dronken waren en die jongen mee naar boven hadden gevraagd, dus het logisch was dat hij sex verwachtte en niet stopte toen ik het vroeg”. Ik hoor ook dat het de normaalste zaak van de wereld is om door jonge mannen tijdens een avondje stappen gevraagd te worden voor een trio-tje of anale sex.

Vrouwen denken te veel: wat vindt hij van mij.

Vrouwen komen van Venus. Venus staat o.a. voor harmonie, het verlangen samen te zijn met de ander en inlevingsvermogen….een valkuil waar daten en romantiek aangaat. Vrouwen zijn in hun gedachten altijd met de ander bezig. Tijdens het daten vertaalt dat zich als “wat vindt hij van mij?”. Zodra we dat denken zijn we verloren, want maken we ons afhankelijk van de ander. Belangrijk is niet wat hij van jou vindt, maar wat jij van hém vindt. Is hij wel aardig/leuk/grappig/attent genoeg? Nee? Laat het hem dan merken door je interesse terug te trekken. Helaas is het omgekeerde meestal het geval. Als we geen of te weinig interesse van een man krijgen tijdens een date worden we onzeker en gaan we nog meer ons best doen. Voortgejaagd door de zeurvraag in ons hoofd: “vindt ie me wel leuk?!” (De date móet immers een succes worden om ons positief zelfbeeld overeind te houden). Niet voor niets is een van de belangrijkste tips van mannelijke versier-goeroe’s: ‘laat een compliment altijd vergezeld gaan met een belediging’. Het maakt een vrouw onzeker waardoor ze als was wordt in je handen. Begon de date zo dat jij hem een saaie drul vond, hoe minder enthousiast of onaardiger hij doet, hoe meer jij je best gaat doen. Tegen het einde de date is hij ineens het meeste belangrijke in de wereld voor je gemoedsrust! Herkenbaar? Dus dames, denk vooral: “wat vind ík van hém?!” Niet: wat vindt hij van mij? Is irrelevant. Als hij je leuk vind merk je dat gauw genoeg en kun je nog altijd bedenken wat je daarvan vindt. En als hij laat merken dat hij je leuk vindt: wees niet gelijk dankbaar door heel gezeggelijk te doen. Laat hem werken om je interesse vast te houden (dit is niet hetzelfde als onaardig of bot doen) tot het duidelijk voor jou is dat zijn belangstelling meer is dan zin in een one night stand. Want….

Venus is verbinding.

En al zeggen we nog zo vaak tegen onszelf dat we ‘best’ vrijblijvend sex kunnen hebben, de meesten vrouwen kunnen dat (achteraf) niet. Heb je sex met een man denken allerlei hormonen en stofjes in je lichaam al gauw aan settle-en en kinderen krijgen! Vervolgens, wanneer hij niet belt, voelen we ons (ondanks onze goede voornemens) afgewezen: onaantrekkelijk en onbelangrijk. Weg is het goede gevoel over jezelf. Slapen met een man heeft voor een vrouw meer risico’s dan omgekeerd. Dus houd de macht bij jezelf en wees voorzichtig en kieskeurig.

Mannen denken: wat wil ik?

Mannen komen van Mars. Mars = ego, autonomie, jezelf als uitgangspunt zien. Wat wil ik? Wat vind ik? Dan is het goed! Vanzelfsprekend je eigen zin doen. Heerlijk toch? De beweegredenen, emoties, consequenties van/voor anderen doen er vaak minder toe (dan bij vrouwen). Ook omdat mannen gemakkelijk ‘compartementaliseren’ (focussen op één deelgebied en wat erbuiten valt uitsluiten). Ik heb zin om te vrijen en hoe kan ik zo snel/makkelijk mogelijk aan een slaapmaatje komen is een vrij natuurlijke gedachte. Dat maakt mannen niet slecht. Helemaal niet. Hij belooft je niks en je bent er zelf bij. Het is ons verlangen naar romantiek die wij projecteren op de man die interesse in ons toont.

Single Zijn…

Dus nogmaals: houd de macht bij jezelf: wat vind je van hém? Is hij leuk genoeg / aardig genoeg / aantrekkelijk genoeg / betrouwbaar genoeg, om mee te vrijen? Is hij het waard? Verdient hij het?  Dan is het een risico die je in volle bewustzijn en verantwoordelijkheid neemt. Er is niets tegen risico zolang wie die bewust nemen. Want houd je ownership en de macht bij jezelf.

Eileen van Essen is een ervaren psychotherapeut, relatietherapeut, life coach en liefdesspecialist. Interesse? Ga naar:

psychotherapie

relatietherapie

life coaching

eileen van essen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *